ПРЕХОД – Изложба в памет на Ники Примов
426831017_379030901542278_5913730324110464312_n
ПРЕХОД - Изложба в памет на Ники Примов
„Преход“ е думата, с която нашият приятел, колега и партньор Ники Примов описва смъртта, само няколко месеца преди да продължи пътя си и да напусне този свят.
“Смъртта е преход. Това е нещо много нормално, преминаване от едно състояние в друго.”
Мисията му беше да създава, подкрепя и вдъхновява и с тази изложба искаме да споделим частичка от нея и да продължим да носим най-важното, което Ники ни е завещал – силата да преминаваш през мрака, носейки светлина.
Ники е първият признат полусляп стъклописец в Европа. Преди зрението му да пострада в следствие на катастрофа през 90-те, той реставрира църкви и храмове, а след това, продължава да рисува картини, стъклописи, обожава да снима и да се снима. Негова голяма житейска мисия беше основаването на Сдружението на творците с увреждания, в което подкрепяше и други артисти да се развиват. Той оставя след себе си толкова богато творчество.
На 15-ти февруари в творческо пространство ДОСАМИ откриваме малка част от работата, пътя и посланията, с които Ники вдъхнови и първата си самостоятелна изложба, която нарекохме „Преход“.
Ще представим отново и участието му в проекта „Полетът“, серия от стъклописи и сетивни фотографии, два биографични късометражни филма и ще видим платното, по което до последно работеше.
Изложбата се организира от нас, екипите на Нишка колектив, Unseen scene, ДОСАМИ и Деси Караиванова, най-близкият човек на Ники. Всички ние ще ви очакваме на откриването, на ул. Искър 16Б в 19:00 ч. До 2-ри март, включително, ще можете да откриете работите на Ники в творческото пространство.*
* Работното време на галерията и програмата можете да видите на следния линк:
https://www.facebook.com/dosamistudio/?locale=bg_BG.
По време на регулярните случващи се събития в Досами/ творческо пространство изложбата няма да може да бъде посещавана.